Δείτε Περισσότερες

Βίντεο Συνέντευξης

 
ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Πολλές ουλές που εμφανίζονται μεγάλες και αντιαισθητικές στην αρχή, μπορεί να γίνουν περισσότερο αισθητικά αποδεκτές με το χρόνο. Μερικές μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση στεροειδών βραδείας δράσης, ώστε να ανακουφιστούν συμπτώματα όπως αίσθημα τάσης και φαγούρας στην περιοχή της ουλής. Γι’ αυτό το λόγο πολλοί πλαστικοί συνιστούν την αναμονή για χρονική περίοδο τουλάχιστον ενός χρόνου ή περισσότερο μετά από τραυματισμό ή χειρουργείο πριν κάποιος αποφασίσει να διορθώσει κάποια ουλή. Εάν ενοχλήστε από κάποια ουλή, το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι να συμβουλευτείτε ένα ειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Ο χειρουργός θα σας εξετάσει και θα συζητήσει μαζί σας τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης της ουλής σας, το ρίσκο και τα οφέλη των προτεινόμενων τεχνικών και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μην διστάσετε να ρωτήσετε για οτιδήποτε σας απασχολεί σε σχέση με το τελικό αποτέλεσμα της θεραπείας που συνιστά ο πλαστικός χειρουργός που επιλέξατε, ώστε στο τέλος της συζήτησης να μείνετε με ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι ασφαλιστικές εταιρίες συνήθως δεν καλύπτουν κοσμητικές επεμβάσεις. Εντούτοις, εάν μια επέμβαση διόρθωσης ουλής γίνεται για να διορθωθεί η δυσμορφία μετά από ατύχημα ή για να βελτιωθεί κάποια λειτουργικότητα, τμήμα του κόστους, τουλάχιστον, μπορεί να καλυφθεί από τον ασφαλιστικό φορέα. Συνήθως η διόρθωση ουλών είναι ασφαλής επέμβαση, αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα επιπλοκών όπως και σε κάθε άλλη χειρουργική πράξη. Οι επιπλοκές αυτές μπορεί να είναι μόλυνση, αιμορραγία, αντίδραση στο αναισθητικό σκεύασμα, καθώς και υποτροπή του αισθητικού αποτελέσματος της ουλής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΗΛΟΕΙΔΕΣ;

 

Η εικονιζόμενη υπερτροφική αλλοίωση του δέρματος στο λοβίο του αυτιού είναι ένα χηλοειδές. Στην ίδια εικόνα φαίνεται το αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση του χηλοειδούς και τη συρραφή με τη χρήση λεπτών ραμμάτων.

Χηλοειδές ονομάζουμε οποιαδήποτε πεπαχυσμένη ουλή που τα όριά της εκτείνονται έξω από τα όρια της τομής ή της πληγής και θυμίζει "μανιτάρι" που εκφύεται από την τομή αυτή ή την πληγή. Οι ουλές αυτές είναι συχνά κόκκινες ή έχουν πιο σκούρο χρώμα σε σχέση με το περιβάλλον δέρμα και προκαλούν κνησμό. Τα χηλοειδή δημιουργούνται καθώς το σώμα παράγει σε υπερβολική ποσότητα την πρωτεΐνη που είναι γνωστή με το όνομα κολλαγόνο μετά την αρχική επούλωση της πληγής. Τα χηλοειδή μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά είναι περισσότερο συχνά στην περιοχή του στέρνου, στα λοβία των αυτιών και στους ώμους. Εμφανίζονται πιο συχνά σε ανθρώπους με σκούρα επιδερμίδα. Η τάση να δημιουργήσει κάποιο άτομο χηλοειδές μειώνεται με την ηλικία. Τα χηλοειδή μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πρώτα στάδια της εξέλιξής τους, με την έγχυση ειδικών στεροειδών κατευθείαν μέσα στον ουλώδη ιστό, ώστε να μειωθεί το κόκκινο χρώμα, ο κνησμός και σε πολλές περιπτώσεις να μειωθεί ο όγκος της ουλής. Η θεραπεία αυτή γίνεται σε συνδυασμό με παρατεταμένη χρονικά χρήση ειδικών φύλλων σιλικόνης πάνω στην ουλή. Εάν η θεραπεία με χρήση στεροειδών δεν είναι επιτυχής, ο ουλώδης ιστός μπορεί να αφαιρεθεί και η πληγή να συρραφεί με τη χρήση ενός ή περισσότερων στρωμάτων ραμμάτων. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του ασχολίες. Ανεξάρτητα από τη χρησιμοποιούμενη τεχνική, τα χηλοειδή έχουν την τάση να υποτροπιάζουν και μερικές φορές το μέγεθός τους να είναι μεγαλύτερο από πριν. Για την αποφυγή αυτού του δυσάρεστου φαινομένου, ο χειρουργός μπορεί να συνδυάσει την αφαίρεση του χηλοειδούς με την χρήση ενέσιμου στεροειδούς, την εναπόθεση φύλλων σιλικόνης για ένα μακρύ χρονικό διάστημα ή την χρήση πιεστικών επιδέσμων για χρονικό διάστημα που μπορεί να είναι ακόμη και δώδεκα μήνες. Ακόμα και τότε, το χηλοειδές μπορεί να επιστρέψει και να απαιτηθούν επαναλαμβανόμενες χειρουργικές επεμβάσεις κάθε λίγα χρόνια.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΚΗ ΟΥΛΗ;

Η υπερτροφική ουλή συχνά ομοιάζει με το χηλοειδές, καθώς και τα δυο αποτελούν πεπαχυνσμένες ουλές, κόκκινες και υπεργερμένες σε σχέση με τη γύρω επιφάνεια του φυσιολογικού δέρματος. Τα όρια των υπερτροφικών ουλών, ωστόσο, παραμένουν μέσα στα όρια της αρχικής τομής ή πληγής και δεν προεξέχουν έξω από αυτήν. Οι υπερτροφικές ουλές συνήθως βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου και η βελτίωση αυτή επιταχύνεται με την χρήση στεροειδών και επιθεμάτων σιλικόνης. Αν ο συντηρητικός τρόπος αυτός αντιμετώπισης δεν αποβεί αποτελεσματικός, οι υπερτροφικές ουλές μπορούν συχνά να βελτιωθούν χειρουργικά. Ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον ουλώδη ιστό και να αλλάξει την κατεύθυνση της τομής έτσι ώστε να επιτύχει ένα καλύτερο αισθητικά αποτέλεσμα. Αυτό το χειρουργείο μπορεί να γίνει είτε υπό τοπική, είτε υπό γενική αναισθησία, ανάλογα με τη θέση της ουλής και την απόφαση που θα πάρετε μαζί με τον χειρουργό σας. Μπορεί να χρειαστεί να γίνουν ενέσεις στεροειδών (κορτιζόνη) κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, καθώς και κατά χρονικά διαστήματα, περίπου τριών μηνών μετά το χειρουργείο, ώστε να αποφευχθεί η επαναδημιουργία πεπαχυσμένης ουλής.

 

Η υπερτροφική ουλή μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στη λειτουργικότητα μιας άρθρωσης όταν αυτή εντοπίζεται στην καμπτική επιφάνεια αυτής.

 

Κατά τη χρήση της τεχνικής Ζ-plasty αφού αφαιρεθεί η ουλή επιτελούνται επιπλέον τομές και το παρακείμενο υγιές δέρμα μεταφέρεται στην προσβεβλημένη περιοχή ώστε να επιτευχθεί η επανόρθωσή της.

 

Το τελικό σχήμα μετά τη συρραφή θυμίζει το κεφαλαίο γράμμα "Z", η νέα ουλή είναι λεπτομερή, λιγότερο εμφανής, και επιτρέπει στην άρθρωση την ελεύθερη έκτασή της.

ΡΙΚΝΩΤΙΚΕΣ ΟΥΛΕΣ

Καταστροφές του φυσιολογικού δέρματος μετά από τραύμα ή έγκαυμα έχουν πολλές φορές σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας σκληρής ουλής που ασκεί υπερβολική τάση στο πέριξ αυτής υγιές δέρμα και που ονομάζεται ρικνωτική ουλή. Η προκύπτουσα ρικνωτική ουλή μπορεί να επηρεάζει γειτονικούς μύες και τένοντες περιορίζοντας την φυσιολογική κίνηση αυτών καθώς και την λειτουργικότητά τους. Η διόρθωση μιας ρικνωτικής ουλής επιτυγχάνεται με τη διατομή της ουλής αυτής ή την αφαίρεσή της και την αντικατάστασή της, είτε με δερματικό μόσχευμα, είτε με κάποιου τύπου κρημνό (μετάθεση γειτονικού υγιούς δέρματος ή μυός στην προσβεβλημένη περιοχή). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια χειρουργική τεχνική που είναι γνωστή ως Z - plasty. Επίσης νέες τεχνικές, όπως η χρήση διατατήρων δέρματος μπορεί να έχουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Εάν η ρικνωτική ουλή προϋπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να χρειαστείτε φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο ώστε να ανακτήσετε πλήρη λειτουργικότητα.

ΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Λόγω του εντοπισμού τους, οι ουλές στην περιοχή του προσώπου συχνά θεωρούνται κοσμητικό πρόβλημα, ανεξάρτητα εάν είναι υπερτροφικές ή όχι. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, ώστε ουλές στην περιοχή του προσώπου να γίνουν κοσμητικά πιο αποδεκτές. Συχνά είναι αρκετό να αφαιρεθούν απλώς και η προκύπτουσα πληγή να συρραφεί με πολύ λεπτά ράμματα, ώστε η προκύπτουσα ουλή να είναι πολύ λεπτότερη σε πάχος και λιγότερο εμφανής. Εάν η ουλή διασταυρώνεται υπό γωνία με τις ρυτίδες του προσώπου, ο χειρουργός μπορεί να αλλάξει την κατεύθυνσή της με την χρήση ειδικών χειρουργικών τεχνικών, ώστε η προκύπτουσα ουλή να είναι παράλληλη με τις ρυτίδες του προσώπου και έτσι λιγότερο εμφανής. Μερικές φορές, ουλές στην περιοχή του προσώπου μπορεί να βελτιωθούν με τη χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται Δερμοαπόξεση, η οποία συνίσταται σε μια ελεγχόμενη από το χειρουργό αφαίρεση της επιφανειακής στοιβάδας του δέρματος της ουλής με τη χρήση διαφόρων τεχνικών. Η Δερμοαπόξεση έχει σαν αποτέλεσμα την επίτευξη μιας πιο ομαλής επιφάνειας του δέρματος, αλλά δεν μπορεί να επιτύχει την πλήρη εξαφάνιση της ουλής.

 

Η ουλή μεταξύ της μύτης και του στόματος, που διατρέχει υπό γωνία τις ρυτίδες του προσώπου ή κάποια βαθιά πτυχή αυτού, αφαιρείται και υγιής ιστός μεταφέρεται με χρήση της τεχνικής Z - plasty.

 

Οι προκύπτουσες ουλές μετά το χειρουργείο ανευρίσκονται πλέον κατά μεγάλο ποσοστό εντός φυσιολογικών πτυχών του δέρματος, γεγονός που τις καθιστά πολύ λιγότερο ορατές.

Z - PLASTY

Αποτελεί μια χειρουργική τεχνική που σκοπό έχει την αλλαγή φοράς ( κατεύθυνσης) μιας ουλής, ώστε αυτή να κείτεται όσο το δυνατόν πιο παράλληλα με τις ρυτίδες του δέρματος και να κρύβεται μέσα σ’ αυτές. Με την ίδια τεχνική επίσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί η αυξημένη τάση μιας ρικνωτικής ουλής στους πέριξ ιστούς. Εντούτοις, δεν μπορούν όλες οι ουλές να αντιμετωπιστούν με την συγκεκριμένη τεχνική και απαιτείται εμπειρία του πλαστικού χειρουργού, ώστε να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη χειρουργική τεχνική συνίσταται στην αφαίρεση της παλιάς ουλής, την δημιουργία νέων τομών σε κάθε πλευρά της ουλής και την χρήση τριγωνικών κρημνών παράπλευρου υγιούς δέρματος για την κάλυψη της πληγής που δημιουργήθηκε με την αφαίρεση της ουλής, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα μετά τη συρραφή των κρημνών αυτών μεταξύ τους, τον σχηματισμό του γράμματος "Ζ". Η Z-plasty συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία. Η συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να κάνει τις ουλές λιγότερο εμφανείς και να επαναφέρει την λειτουργικότητα σε περιοχές που υπάρχει ρικνωτική ουλή, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει τελείως την ουλή.

ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΟΥΛΩΝ ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΜΟΣΧΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΡΗΜΝΩΝ

Οι συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές αποτελούν πιο εκτεταμένα χειρουργεία και επιτελούνται σε νοσοκομεία με χρήση γενικής αναισθησίας. Η περιοχή, η οποία υποβάλλεται στις συγκεκριμένες χειρουργικές τεχνικές μπορεί να απαιτήσει εβδομάδες ή μήνες έως την πλήρη επούλωσή της, και η χρήση υποβοηθητικών επιδέσμων και νάρθηκα μπορεί να είναι απαραίτητη για χρονικό διάστημα έως ένα χρόνο. Κατά την τεχνική της χρήσης δερματικού μοσχεύματος, δέρμα που προέρχεται από υγιή περιοχή του δέρματος (δότρια περιοχή) χρησιμοποιείται, ώστε να καλυφθεί δερματικό έλλειμμα που προέκυψε από οποιαδήποτε αιτία (τραύμα ή χειρουργείο). Το δερματικό μόσχευμα αγγειούται εντός ολίγων ημερών από τους υποκείμενους ιστούς της νέας περιοχής του σώματος στην οποία τοποθετήθηκε, όχι όμως πάντα επιτυχώς. Επιπλέον όλων των τύπων τα δερματικά μοσχεύματα αφήνουν κάποιου βαθμού εμφανή ουλή τόσο στη δότρια περιοχή, όσο και στην περιοχή που τοποθετήθηκε το μόσχευμα (δέκτρια περιοχή). Η χρήση κρημνών αποτελεί μια πιο περίπλοκη χειρουργική τεχνική κατά την οποία δέρμα μαζί με λίπος, αγγεία και μερικές φορές μύ, μεταφέρεται από ένα υγιές σημείο του σώματος σε ένα άλλο σημείο το οποίο υπέστη μια οποιασδήποτε προέλευσης πληγή. Στους τοπικούς κρημνούς η παροχή αίματος προέρχεται από αγγεία της δότριας περιοχής, ενώ στους απομακρυσμένους κρημνούς συρράφονται σε αγγεία της υπό επιδιόρθωσης περιοχής με τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών. Η χρήση δερματικών μοσχευμάτων και κρημνών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη λειτουργικότητα περιοχών με μεγάλες ρικνωτικές, υπερτροφικές ουλές. Τα κοσμητικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι απόλυτα ικανοποιητικά, αφού το μεταφερόμενο υγιές δέρμα μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα σε χρώμα και υφή με αυτό της δέκτριας περιοχής. Γενικά, η χρήση κρημνών επιφέρει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα απ’ ότι τα δερματικά μοσχεύματα και μπορεί να δώσει λύση σε δύσκολες περιπτώσεις κάλυψης εκτεθειμένων ζωτικών οργάνων.

 

Γιατί... "όπερ έδει δείξαι"

Ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός, διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.

Προβολή