Βίντεο Προσομοίωσης
Βίντεο Συνέντευξης
Βίντεο Προσομοίωσης
Βίντεο Συνέντευξης
Ο φόβος του καρκίνου του μαστού είναι κοινός ανάμεσα στο γυναικείο πληθυσμό, καθώς η πιθανότητα να ασθενήσει κάποια γυναίκα από καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι αρκετά υψηλή. Η δε εμφάνιση και υγεία του στήθους αποτελούν σημαντικές παραμέτρους για την γυναίκα, τόσο χειρουργικά, όσο και ψυχολογικά. Όταν μια γυναίκα υποβάλλεται σε μαστεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού υπόκειται σε μια τραυματική εμπειρία, ιδιαίτερα εάν δεν έχει γνώση των προσφερόμενων δυνατοτήτων για την επανόρθωση του στήθους της. Η επανόρθωση του στήθους μπορεί σχεδόν να το επαναφέρει στη φυσιολογική του εμφάνιση, να ελαττώσει το μετεγχειρητικό άγχος, να βελτιώσει την εμφάνιση του σώματος και την αυτοπεποίθηση της ασθενούς και τέλος να απλοποιήσει πρακτικά θέματα, όπως την επιλογή ενδυμάτων.
Σχεδόν κάθε γυναίκα που έχει καλή υγεία, ανεξάρτητα από τον τύπο της μαστεκτομής στην οποία θα υποβληθεί μπορεί να είναι υποψήφια για επανόρθωση στήθους. Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αυτή είναι:
1. Επανόρθωση κατά την επέμβαση της μαστεκτομής
Περίπου 75% των επανορθώσεων του στήθους ξεκινούν κατά τον ίδιο χρόνο με την επέμβαση της μαστεκτομής. Ο πλαστικός χειρουργός και ο γενικός χειρουργός πρέπει να έχουν στενή συνεργασία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες των επιπλοκών, αφού ο γενικός χειρουργός όχι μόνο πρέπει να πραγματοποιήσει μια τεχνικά πλήρη μαστεκτομή, αλλά επίσης πρέπει να αφήσει αρκετό υγιή ιστό που θα χρησιμοποιηθεί για την επανόρθωση του στήθους από τον πλαστικό χειρουργό. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε άμεση επανόρθωση στήθους, αποφεύγουν επιπλέον χειρουργεία για την επίτευξη του στόχου αυτού και υποφέρουν λιγότερο από μετεγχειρητική κατάθλιψη, επειδή η εικόνα του σώματός τους είναι περισσότερο κοντά στο φυσιολογικό. Μερικές φορές όμως, οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε άμεση επανόρθωση έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα αποτελέσματα που αυτή μπορεί να προσφέρει. Αυτό επειδή δεν έχουν γνώση του ποια θα ήταν η εμφάνισή τους εάν δεν είχαν υποβληθεί άμεσα στην επανόρθωση αυτή.
2. Επανόρθωση στήθους σε δεύτερο χρόνο
Οι ασθενείς, οι οποίοι ήδη υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή, αλλά δεν έγινε καμιά ταυτόχρονη προσπάθεια επανόρθωσης, μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις ίδιες χειρουργικές τεχνικές επανόρθωσης. Σ’ αυτή τη περίπτωση η χειρουργική πληγή είναι τελείως επουλωμένη και ο ασθενής έχει όλο το χρόνο να δεχτεί ψυχολογικά το αποτέλεσμα της μαστεκτομής, να συμπληρώσει τη χημειοθεραπευτική ή με χρήση ακτινοβολίας θεραπεία που μπορεί να απαιτείται και να είναι καλά ενημερωμένος για τις δυνατότητες επανόρθωσης που προσφέρονται στην περίπτωσή του.
Για τους περισσότερους ασθενείς η επανόρθωση θα απαιτήσει δυο με τρία χειρουργεία. Το πρώτο χειρουργείο και πιο σημαντικό είναι η δημιουργία ενός ικανοποιητικού μεγέθους στήθους. Το δεύτερο χειρουργείο συνίσταται, είτε σε επιπλέον τροποποίηση του σχήματος του στήθους, είτε στην τοποθέτηση μόνιμου προθέματος. Στο στάδιο αυτό γίνονται και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις (εάν χρειάζονται) στο αντίθετο στήθος, ώστε να επιτευχθεί η συμμετρία. Τελευταίο χειρουργείο αποτελεί η δημιουργία θηλής και θηλαίας άλου, που γίνεται εφόσον όλα τα προηγούμενα στάδια έχουν ολοκληρωθεί με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Η επανόρθωση του στήθους επιτυγχάνεται με τη χρήση:
Τα μειονεκτήματα αυτών των τεχνικών είναι αφενός ότι αποτελούν μια πολύπλοκη χειρουργική πράξη και αφετέρου ότι στη δότρια περιοχή θα υπάρχει πάντα μια δεύτερη ουλή μετά την αφαίρεση των απαιτούμενων ιστών.
Δότρια περιοχή αυτόλογου ιστού (μυός, λίπους και δέρματος) μπορεί να είναι η περιοχή της πλάτης.
Ο ιστός αυτός μεταφέρεται στη περιοχή του στήθους ώστε να αποκατασταθεί ο φυσιολογικός όγκος αυτού, με ή χωρίς τη χρήση προθέματος σιλικόνης.
Δότρια περιοχή μπορεί να είναι επίσης η περιοχή της κοιλιακής χώρας.
Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να μεταφερθούν ιστοί στην περιοχή του στήθους.
Οι προκύπτουσες ουλές στην περιοχή του στήθους,της θηλής,της πλάτης ή της κοιλιακής χώρα, θα βελτιωθούν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να εξαφανιστούν πλήρως.
Κατά την τεχνική της χρήσης διατατήρων δέρματος, ο τελευταίος εισάγεται είτε κατά τη διάρκεια της επέμβασης της μαστεκτομής, είτε σε δεύτερο χρόνο κάτω από το μείζονα θωρακικό μύ του θωρακικού τοιχώματος.
Ο διατατήρας δέρματος πληρώνεται σταδιακά με φυσιολογικό ορό, ώστε κατά το τέλος της διαδικασίας αυτής να υπάρχουν αρκετά μαλακά μόρια για να καλύψουν το τελικό πρόθεμα.
Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί διατατήρες δέρματος που μπορούν να παραμείνουν ως μόνιμα προθέματα στήθους δε χρειάζεται αυτοί να αντικατασταθούν με προθέματα σιλικόνης.
Ένα μπαλόνι από σιλικόνη (διατατήρας δέρματος) τοποθετείται κάτω από το θωρακικό τοίχωμα.
Κατόπιν, ο διατατήρας γεμίζεται σταδιακά με φυσιολογικό ορό, μέσω μιας πολύ μικρής βαλβίδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα για συνολικό χρονικό διάστημα τριών μηνών.
Όταν επιτευχθεί ο προσδοκώμενος όγκος στήθους, τότε, ανάλογα, είτε ο διατατήρας αντικαθίσταται με κανονικό πρόθεμα σιλικόνης, είτε παραμένει ως μόνιμο πρόθεμα ανάλογα με τον τύπο διατατήρα που είχε επιλεχθεί αρχικά.
Ένας έμπειρος Πλαστικός Χειρουργός, διαθέτει πάντα το απαραίτητο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει την ποιότητα της δουλειάς του.
Προβολή